Puszysta babka wielkanocna
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g roztopionego masła
- skórka otarta z jednej cytryny + sok z połowy
- 2 łyżki cukru waniliowego
Instrukcje
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Jaja wbić do miski i ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Obie mąki przesiać do osobnej miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Wsypać do masy z jajkami i dokładnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać rozpuszczone masło, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Ciasto przelać do formy, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35-40 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, poczekać, aż wystygnie i wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem i udekorować jajeczkami z cukru i zielonymi gałązkami.
Bardzo dobre ciasto. Polecam.
Super przepis! Babka pyszna, puszysta i długo świeża ?
Super przepis! Babka długo zachowuje świeżość, jest puszysta.