Sernik z malinami na kruchym cieście
Składniki
- Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg sera
- 100 g słodkiej śmietany 30%
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- Piana:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- dodatkowo ok. 500 g malin
Instrukcje
Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, większą i mniejszą i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Większą częścią wylepić dno formy o wymiarach 36 x 25 cm. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec 10 minut, aż się lekko zarumieni.
Ser i pozostałe składniki zmiksować ze sobą na gładką masę. Wylać na podpieczony spód. Maliny poukładać na masie serowej.
Białka ubić na sztywno, dodać pod koniec cukier i mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć pianę na maliny, a na pianę zetrzeć drugą część ciasta. Piec 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam takie serniczki, mogłaby je jeść co niedzielę 🙂 Oh wait – właśnie to robię!
Proszę o informację ile należy dać tych malin i na jaką foremkę jest to ciasto
Dziękuję za informację. Wpis został zaktualizowany. Dla foremki o wymiarach 36 x 25 cm potrzeba ok. 0,5 kg malin.
Czy mogą być maliny mrożone?
Tak, malin nie trzeba wcześniej rozmrażać.