Sernik z mascarpone i polewą kajmakową
Składniki
- Kruchy spód:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
- 1 żółtko
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 jajek
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- pół puszki masy kajmakowej
Instrukcje
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć formę. Zapiec w temperaturze 180 stopni na rumiano, ok. 10 min.
Do miski włożyć mascarpone i ser, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować do połączenia się składników. Dodawać stopniowo po 1 jajku, a następnie mąkę i śmietanę. Zmiksować tylko do połączenia składników, na najniższych obrotach, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać sera. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę przełożyć na podpieczony spód i włożyć do piekarnika na 30 min. i piec w 170 stopniach. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 60 minut. Na spód piekarnika wkładamy brytfankę z wrzącą wodą, aby sernik nie urósł, a później przez to zbyt mocno nie opadł. Sernik po upieczeniu wyjmujemy, studzimy przez chwilę i smarujemy masą kajmakową z puszki. Wkładamy do lodówki.
najlepszy sernik!
Tęsknię za tym pysznym serniczkiem. Uwielbiam słodycze ale teraz aktualnie dieta i nie mogę tych pyszności. Korzystam z cateringu dietetycznego który znalazłam na stronie https://dietly.pl to jest taka porównywarka ofert różnych firm cateringowych. Jeśli się ktoś zastanawia czy nie skorzytać czasem z takiej opcji to ja polecam bardzo serdecznie.
Wygląda obłędnie! Już się nie mogę doczekać aż spróbuję.. 🙂
Robiłam go już 3 razy z tego przepisu. Jest naprawdę przepyszny. Delikatny, kremowy idealny.