Sernik z truskawkami
Składniki
- 1 kg sera w wiaderku
- 4-5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- sok z połowy cytryny
- około 250 g truskawek
- Spód:
- 100 g herbatników pełnoziarnistych
- 4 łyżki masła
Instrukcje
Herbatniki rozdrobnić blenderem lub malakserem, dodać 4 łyżki roztopionego masła, dokładnie wymieszać i powstałą masą wylepić dno tortownicy. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać stopniowo ser, budyń oraz mąkę ziemniaczaną, na koniec dolać sok z cytryny. Masę wlać do tortownicy, na wierzch ciasno powkładać połówki truskawek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 80 minut.
Na dnie piekarnika wstawić naczynie lub blaszkę z gorącą wodą, dzięki temu sernik nie popęka. Gdyby ciasto z wierzchu zbyt szybko się przypiekało przykryć kawałkiem foli aluminiowej. Po upieczeniu sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami.