Szarlotka z lukrem
Składniki
- Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
- Nadzienie:
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżki brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
- łyżka cynamonu
- łyżka cukru wanilinowego
- Lukier:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
Mąkę i proszek przesiać na stolnicę, dodać cukier, żółtka, zimne masło oraz śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części i włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do wysokiego garnka, dodać cukier i 3 łyżki wody. Podprażyć z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i cukru waniliowego.
Ciasto wyjąć z lodówki. Obie części rozwałkować w rozmiarze naszej blaszki (moja ma rozmiar 36 x 25 cm ). Jedną wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-13 minut, aż się lekko podpiecze. Następnie posmarować uprażonymi jabłkami i wyłożyć drugą część ciasta. Piec kolejne 30-40 minut.
Składniki na lukier wymieszać ze sobą. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru pudru, lub jeśli odwrotnie dodać sok. Posmarować lukrem jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego!
Pyszne ciasto!!polecam
Just like my mom’s
Na jaki wymiar blachy ???
Rozmiar blachy to 36 x 25 cm. Podrawiamy.
Byłam z mężem w cukierni, chciał szarlotkę z lukrem, nie mieli. Wróciliśmy do domu, a ja na to, że mu sama taka zrobię, wpisałam jablecznik z lukrem- koniecznie miał być lukier, jabłka w środku, ciasto na górze i dole. Właśnie piekę 3 raz, najlepsza jaką jedliśmy, jedynie zmodyfikowałam, że zamiast śmietany do ciasta daje mały jogurt grecki 125g, kokosowo- waniliowy, niebo w gębie, dziękuję za przepis 🙂