Tort borówkowy z mascarpone
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- Frużelina borówkowa:
- 250 g borówek ( mogą być mrożone )
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem:
- 500 g mascarpone
- 600 ml słodkiej śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- Nasączenie i dekoracja:
- pół szklanki wody wymieszanej z łyżką soku z cytryny i łyżką cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 200 g borówek amerykańskich
Instrukcje
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Po kilku minutach stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku, cały czas miksując. W 3 partiach dodajemy przesiane mąki, mieszając szpatułką do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, boki zostawiamy bez papieru), wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i w formie rzucamy na podłogę z ok. 30 centymetrów. Wystudzony przekrajamy na 3 blaty. Ściągamy skórkę z góry ciasta i kruszymy. Zachowujemy wszystkie okruszki do dekoracji. Biszkopt najlepiej zrobić dzień wcześniej dzięki temu łatwiej jest go później przekroić wzdłuż.
Frużelina borówkowa:
Borówki umyć, wrzucić do rondelka i podgrzewać z cukrem, aż zaczną się rozpadać. Dodać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z 2 łyżami wody i wlać do owoców. Wymieszać, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, na koniec dodać serek mascarpone.
Przełożenie:
Pierwszy blat ciasta nasączyć wodą z sokiem cytrynowym, rozłożyć połowę frużeliny a na to 1/4 kremu. Przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć. Trzeci blat delikatnie skropić i resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Okruszki wymieszać z wiórkami i oblepić boki a na wierzchu poukładać świeże borówki. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Tort z tego przepisu wyszedł mi idealny! Nie jest mdły ani za słodki. Gorąco polecam!! 🙂
Tort super. Pierwszy raz robiłem w ogóle ciasto i porwałem się na ten tort. Wyszedł przepyszny. Polecam.
Jaka jest wielkość tortownicy? 🙂
26 cm
Jaka wielkość tortownicy? 🙂
26 cm
Rewelacyjny przepis! Delikatny, nie za słodki, a do tego niezwykle smaczny 😀
Dzień dobry. Czy fruzeline można zrobić z mrożonych borówek? Czy można dać zwykły cukier zamiast brązowego? Dziękuję za odpowiedź ?
Tak, oczywiście. Można użyć mrożonych borówek i białego cukru. Pozdrawiam.
Czy ta fruzelina ma być lekko lejącą się czy w końcu zastygnie?
Może być lekko lejąca, bo w torcie zastygnie po kilku godzinach.
Czy tort musi być w lodówce czy wystarczy chłodniejsze miejsce?
Tort może być w innym miejscu, jeśli temperatura będzie zbliżona do tej w lodówce.
To jest 600gram śmietanki czy 600ml ? I ile procent śmietanka 30/36?
600 ml śmietanki 30% ale 36-tka też może być 🙂