
Tort wiśniowo - czekoladowy
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jaj
- 180 g cukru
- 6 łyżek oleju
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Frużelina wiśniowa:
- 300 g wiśni
- 3 łyżi cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Mus czekoladowy:
- 130 g mlecznej czekolady
- 8 g żelatyny
- 100 g śmietanki 30% do rozpuszczenia czekolady
- 200 g śmietanki 30% do ubicia
- Mus wiśniowy:
- 200 g wydrylowanych wiśni
- 3 łyżki cukru
- 8 g żelatyny
- 200 g śmietany 30%
- Tynk:
- 250 g masła
- 2 tabliczki białej czekolady
- 70 g śmietanki 30%
- pół łyżeczki soli
- Nasączenie:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
Instrukcje
Tort zaczynamy robić 3 dni przed podaniem.
Śmietana musi być dobrze schłodzona a składniki na biszkopt w temperaturze pokojowej. Biszkopt najlepiej upiec 1 dzień przed składaniem tortu, wtedy łatwiej jest go przekroić na blaty.
- Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru, ciągle ubijając. Żółtka wymieszać z olejem i dodawać po łyżce do piany z białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać w 3 partiach do masy i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Robić to bardzo delikatnie. Rant o wymiarach 21-22 cm średnicy i 10 cm wysokości wyłożyć papierem (tylko spód), wylać ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 35-45 minut. Wszystko zależy od naszego piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest już upieczony. Upieczony biszkopt wyjąć od razu na blat i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny biszkopt wyjąć z rantu i przekroić na 3 blaty.
- Frużelina wiśniowa:
Wiśnie umieścić w garnuszku, dodać cukier i podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną lekko się gotować. Jak już zaczną lekko się rozpadać dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami wody i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
- Mus czekoladowy:
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dodać napęczniałą żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Resztę śmietanki ubić na 3/4, czyli nie na sztywno, śmietanka ma być lekko lejąca. Dodać wystudzoną czekoladę w kilku partiach i delikatnie wymieszać. Mus wylewamy od razu na nasączony biszkopt.
- Mus wiśniowy:
Do garnuszka wrzucić wiśnie, dodać cukier, sok z cytryny i zagotować, aż owoce się rozlecą, zmiksować. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do gorących owoców. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na 3/4, czyli nie do końca na sztywno, ma być konsystencji gęstej śmietany. Do ubitej śmietany wlać zimne wiśnie, wymieszać szybko tylko do połączenia się składników. Mus wylewamy od razu na nasączony biszkopt.
- Nasączenie:
W szklance wody wymieszać sok z cytryny i cukier, aż cukier całkowicie się rozpuści. Można to zrobić w małej ilości ciepłej wody a potem dolać zimnej.
- Składanie tortu:
Tort przekładamy w folii rantowej i w rancie. Na pierwszy krążek dajemy kilka łyżek nasączenia, wykładamy frużelinę wiśniową a na nią mus czekoladowy, kładziemy kolejny blat, nasączamy wylewamy mus wiśniowy, przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy. Tort zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
- Tynk:
W garnuszku podgrzać śmietankę, dodać pokrojoną białą czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. W misie miksera ubić masło na biały puch, około 10-15 minut, dodać czekoladę rozpuszczoną w śmietance oraz sól i miksować kilka minut, aż składniki się połączą. Tort po schłodzeniu otynkować 2 warstwami tynku, najpierw 1 warstwa tzw. "okruszkowa" a potem ostatnia, już docelowa. Tort udekorować dowolnie, ja pomalowałam go metodą akwareli, rozpuszczając barwniki w spirytusie i malując tort oraz kwiatami.