Wuzetka
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Krem:
- 1 litr słodkiej śmietany 30 %
- 10 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej i gorzkiej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 50 g masła
Instrukcje
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać w 3 partiach cukier, cały czas miksując. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką i przelać do formy wyłożonej papierem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 25-30 min. Upieczony biszkopt wyjąć z formy i ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Krem:
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody do napęcznienia. Następnie dodać odrobinę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do wystudzonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu, wymieszać, po czym dodać do ubitej śmietany. Odłożyć ok. 10 łyżek do szprycy, żeby później zrobić dekoracje. Resztę kremu wyłożyć na 1 blat ciasta, wyrównać i przykryć drugim blatem.
Polewa:
Czekolady umieścić w garnuszku, dodać masło i śmietankę i podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści a składniki ze sobą połączą. Wystudzoną polewę wylać na ciasto, wyrównując nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Po zastygnięciu polewy ciasto pokroić na kwadraty a na każdy wycisnąć ze szprycy kleks z bitej śmietany. Ciasto przechowywać w lodówce.
Chyba nie ma takiej osoby, która by nie kochała wuzetki!
Zgadzam się 🙂