Malinowy sernik na zimno
Składniki
- Spód:
- 150 g ciasteczek zbożowych
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- Masa serowa:
- 500 g serka śmietankowego lub twarogu w wiaderku
- 200 ml śmietany 30%
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
Instrukcje
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem i wyłożyć nimi spód tortownicy. Wsadzić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody.
Maliny wrzucić do garnka, podgrzać i chwilę podgotować, aż powstanie mus. Odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier a następnie ubijając dodawać serek. Przestygnięte maliny przecisnąć przez sitko bezpośrednio do miski z masą serową, dodać rozpuszczoną, zimną żelatynę. Wymieszać i wylać na spód ciasteczkowy. Włożyć do lodówki aby masa się stężała. Jak już masa będzie sztywna wylać na wierzch galaretki truskawkowe. Chłodzić w lodówce kilka godzin. Przed podaniem ozdobić świeżymi malinami.