Sałatka z piersią z kaczki, camembertem i pomarańczą
Składniki
- Marynata do piersi:
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: majeranek, sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 pierś z kaczki
- Składniki sałaty:
- 400 g sałaty roszponki lub mixu sałat
- 1 krążek sera camembert
- 1 pomarańcza
- 1 czerwona cebula
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- Sos:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- łyżka syropu z agawu lub miodu
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Pierś z kaczki myjemy, osuszamy i robimy nacięcia na skórce w kratkę, uważając, żeby nie przeciąć mięsa. Obtaczamy w przyprawach i oliwie oraz dodajemy pokrojony czosnek i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną pierś kładziemy na zimną patelnię skórą do dołu, smażymy na średniej temperaturze, aż wytopi się cały tłuszcz ok. 7-8 minut a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 6-7 minut. Jeśli nie chcemy zbyt krwistego mięsa, możemy przykryć je na chwilę pokrywką i dusić, aby doszło w środku.
W tym czasie rozkładamy na talerze sałatę, ser pokrojony w trójkąty, czerwoną cebulę oraz cząstki pomarańczy. Chleb tostowy opiekamy w tosterze i kroimy w kostkę lub pokrojony wcześniej podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy do sałatki. Usmażoną pierś odkładamy na kilka chwil, aby odpoczęło a następnie kroimy w plastry i rozkładamy na środku sałatki.
W słoiku lub miseczce mieszamy składniki sosu. Polewamy sałatkę sosem i ozdabiamy kleksami z konfitury żurawinowej. Smacznego!