Sałatka z kurczakiem w pesto i grzankami
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- głowka sałaty strzępiastej lub rzymskej lub rukola
- 2 pomidory
- pół ogórka
- 1 czerwona cebula
- 1 mozzarella
- kilka łyżek domowego pest z bazylii
- Dressing:
- 1 zabek czosnku
- 1/4 szkanki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu z białego wina
- łyżka syropu z agawy lub miodu
- pół łyżeczki ziół prowansalskich lub świeża bazylia
Instrukcje
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i smarujemy z każdej strony pesto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Bagietkę kroimy w poprzek na małe kromki. Każdą smarujemy pesto i układamy kawałki sera mozzarella. Wkładamy do rozgrzranego piekarnika aby się podpiekły na około 5-7 minut.
Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Do sałaty dodajemy pokrojone pomidory, ogórka i cebulę.
Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos wlewamy do miski i dokładnie łączymy ze składnikami sałaty.
Piersi smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni na złoty kolor, pod koniec układamy na każdej kawałki sera, aby się roztopił.
Na talerze wykładamy sałatę a na niej układamy pokrojone piersi. Można dodatkowo kawałki mięsa polać pesto. Sałatę podajemy z grzankami. Smacznego!