Pieczone gęsie udka z młodymi warzywami i rozmarynem
Składniki
- 2 udka gęsie
- 4 młode marchewki
- kilka młodych ziemnaków
- 4 młode pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 szklanka soku
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Piersi umyć, osuszyć i nasmarować solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Młode warzywa oskrobać lub oczyścić dokładnie szczoteczką.
Udka wyjąć z lodówki i wlać do nich szklankę soku jabłkowego. Udka ułożyć skórką do dołu a naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 2 godziny. Po tym czasie udka przekręcić skórką do góry, dołożyć rozmaryn i warzywa i posypać solą. Piec kolejne 2 godziny. 15 minut przed końcem można zwiększyć temperaturę do 180 stopni i ściągnąć pokrywkę, żeby mięso i warzywa ładnie się zrumieniły. Podawać od razu oprószone koperkiem z ulubioną surówką.