Zupa buraczkowa z botwinką i fasolą szparagową
Składniki
- 1 pęczek liści botwinki
- 6 średnich buraków
- 4 ziemniaki
- 1 marchew
- 200 g fasolki szparagowej
- 1,5 litra bulionu
- 2 łyżki octu lub soku z cytryny
- sól i pieprz
- pół kubka kwaśnej śmietany
- pół pęczka koperku
- łyżka masła
Instrukcje
Buraki umyć, obrać i pokroić w półplasterki. Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, fasolkę w mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać warzywa, chwilę smażyć i wlać bulion. Gotować kilka minut, następnie dorzucić pokrojone liście botwinki i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wsypać koper, doprawić solą i pieprzem oraz 2 łyżkami octu lub soku z cytryny. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.