Tort Frozen orzechowo-czekoladowy z musem owocowym
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- Krem czekoladowo-orzechowy
- 220 ml śmietany 30%
- 150 g mlecznej czekolady
- 40 g gorzkiej czekolady
- 250 g mascarpone
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki Nutelli (można pominąć)
- 2 łyżki masła orzechowego
- Mus owocowy:
- 400 g owoców (pół na pół truskawki i owoce leśne)
- 200 ml śmietany 30%
- 4-5 łyżek cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- Krem maślany:
- 200 g masła w temperaturze
- 200 g mleczka skondensowanego słodzonego
Instrukcje
Dzień przed składaniem tortu przygotowujemy biszkopt oraz rozpuszczamy czekolady w śmietance. Biszkopt pieczemy w rancie lub wysokiej tortownicy, o średnicy 18 cm i wysokości ok. 10-12 cm.
- Biszkopt:
Jajka ocieplić do temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier w trzech partiach, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę i kakao przesiać i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Wyjąć, zostawić do ostudzenia najlepiej na całą noc. Przekroić na 4 części.
- Krem czekoladowo-orzechowy:
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Po wystudzeniu włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia dodać mascarpone, masło orzechowe i dokładnie zmiksować, aż krem będzie gęsty i puszysty. Wsypać zmielone orzechy oraz dodać Nutellę i wymieszać.
- Mus owocowy:
Do garnuszka wrzucić owoce, posypać cukrem i zagotować, aż owoce się rozlecą. Owoce odsączyć, sok przelać do szklanki a owoce zmiksować i ponownie podgrzać. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do owoców. Dokładnie wymieszać. Odłożyć do miseczki 3 łyżki frużeliny, dodać 4 łyżki wody i wymieszać. Resztę owoców schłodzić. Śmietanę ubić, do ubitej dodać zimne, lekko stężałe owoce w 2-3 partiach.
- Krem maślany:
Masło ubić, aż będzie białe i puszyste, dodać w kilku turach mleko skondensowane.
- Nasączenie:
Odlany sok wymieszać z łyżeczką cukru i połową szklanki wody.
- Przełożenie:
Naszykować tortownicę lub rant. Pierwszy blat włożyć do rantu, nasączyć 1/3 soku owocowego, wyłożyć połowę frużeliny, zostawiając pól centymetra wolnej przestrzeni od brzegu, przykryć połową kremu czekoladowo-orzechowego. Położyć drugi blat, nasączyć i wylać mus owocowy. Przykryć trzecim blatem, skropić resztą soku, wyłożyć pozostałą frużelinę oraz resztę kremu czekoladowo-orzechowego. Przykryć czwartym blatem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Schłodzony tort wyjąć delikatnie z rantu lub tortownicy. Wierzch i boki posmarować kremem maślanym, wyrównując nożem lub szpatułką. Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Udekorować ozdobami z masy cukrowej. Kroić ostrym, dużym nożem zanurzanym w gorącej wodzie.
Piękny tort! Zazdroszczę talentu;) Moją bratanicę ten tort by zachwycił w stu procentach:)