Zupa krem z pieczonej papryki
Pyszna, aromatyczna, gęsta zupa krem z pieczonych papryk. Smak lata zamknięty w jednej miseczce. Z kleksem jogurtu i grzanką stanowi danie doskonałe 🙂
Składniki
- 8-10 czerwonych papryk
- 2 żółte papryki
- pół główki czosnku
- 1 cebula
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki serka białego
- jogurt naturalny do podania
Instrukcje
Papryki umyć, ułożyć na blaszce razem z całą cebulą i nieobranym czosnkiem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę, aż skórka papryk zacznie się przypalać. Upieczone papryki wyłożyć do dużej miski, przykryć folią i odłożyć do wystudzenia.
Ostudzone papryki obieramy ze skórki. Do garnka wrzucamy upieczoną cebulę i obrane ząbki czosnku oraz czerwoną paprykę. Żółtą zostawiamy do dekoracji. Całość zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez 10 minut. Miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy serek i przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokrojoną w kosteczkę żółtą papryką i kleksem jogurtu.