Ananasowiec
Składniki
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- Krem ananasowy:
- 1 puszka ananasów
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- 4 żółtka
- 200 g masła
- Beza kokosowa:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- Nasączenie:
- 1/2 szklanki soku z ananasów z puszki
Instrukcje
- Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę, dodając w 3 partiach cukier. Żółtka wymieszać z olejem i dodawać powoli, ciągle ubijając do ubitej piany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać w 3 turach do piany i wymieszać szpatułką. Wylać do formy o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 35 minut.
- Krem ananasowy:
Odlać 2 szklanki mleka i zagotować. W osobnej szklance wymieszać proszek budyniowy z cukrem, mąką i połową szklanki mleka. Wlać do gotującego się mleka i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować na puch, następnie dodawać po łyżce budyniu, aż krem będzie gładki. Na koniec dodać żółtka, uprzednio sparzając jajka. Do kremu dodać pokrojone w kostkę ananasy z puszki, wymieszać.
- Beza kokosowa:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać w kilku partiach cukier. Wmieszać wiórki szpatułką i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Nasączenie:
Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów z puszki.
Na biszkopt wyłożyć krem ananasowy, wyrównać i wyłożyć bezę kokosową. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.