
Bułeczki śniadaniowe
Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznych bułeczek śniadaniowych z ulubionymi dodatkami. Są proste i szybkie w robieniu, mięciutkie i pachnące. Wystarczy świeże masło, domowy dżem, do tego kubek kakao i nic więcej do szczęścia nie potrzeba 🙂 A żeby było jeszcze łatwiej i szybciej to ciasto na bułeczki można przygotować dzień wcześniej i włożyć na pierwsze wyrastanie na noc do lodówki a rano ocieplić, uformować bułeczki i upiec.
Składniki
- 24 g drożdży świeżych
- 520 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 80 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Instrukcje
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki i odstawić na 15 minut, aż drożdże ruszą.
Do misy miksera przesiać mąkę, wlać zaczyn, dodać jajko i zagniatać kilka minut, następnie dodać roztopione masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości, na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, przełożyć na blat i chwilę wyrabiać. Z ciasta uformować 12 bułeczek, przykryć ponowne ściereczką i odstawić na 20-30 minut, aż lekko podrosną. Napuszone bułki włożyć do rozgrzanego piekarnia do 180 stopni i piec przez 25 minut, aż lekko się zarumienią. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego!