Gazpacho
Składniki
- 3-4 duże pomidory malinowe lub bawole serca
- 2 ogórki gruntowe
- 1 czerwona papryka
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 bułka pszenna np. kajzerka lub kromka białego chleba
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- pół łyżeczki cukru lub syropu z agawy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- kawałek papryczki chili opcjonalnie
- Salsa warzywna:
- 1/3 kostki sera feta
- 1 ogórek gruntowy
- 1/3 papryki
- kilka pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- pół łyżki octu lub soku z cytryny
Instrukcje
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Ogórki obrać. Paprykę, pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać cebule i czosnek oraz porwaną lub pokrojona bułkę lub chleb. Całość posolić, odstawić na 10 minut, aż warzywa puszczą sok, dzięki temu łatwiej się zmiksują. Dodać chili, ocet, oliwę, syrop lub cukier i całość zmiksować. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Włożyć do lodówki i chłodzić minimum 2 godziny.
Salsa warzywna: wszystkie warzywa oraz ser feta pokroić w kosteczkę, dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem.
Gazpacho podawać z salsą, skropione oliwą i kawałkiem pieczywa lub grzankami.