Pizza z salami, rukolą i parmezanem
Składniki
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- Sos pomidorowy:
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu
- łyżka oregano i bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Dodatki:
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plastrów salami
- spora garść rukoli
- tarty parmezan
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. W kubku rozkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, dodać łyżkę mąki i szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować i utworzyła się piana. Gotowy zaczyn wlać do miski z mąką, dodać oliwę i wszystko zagnieść. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, przełożyć na blaszkę i palcami rozciągnąć jak najcieniej.
Przecier wymieszać z koncentratem, podgrzać w rondelku, dodać przeciśnięty czosnek i zioła, doprawić solą i pieprzem.
Gotowe ciasto posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi. Ułożyć plastry mozzarelli i salami. Piec w 200 stopniach w rozgrzanym piekarniku, aż brzegi się zarumienią, około 10 minut. Po upieczeniu pizzę posypać rukolą i startym parmezanem.