Drożdżówki ze śliwkami
Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 3 szkanki mąki
- 1/2 szlanki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 34 g świeżych drożdży
- 2 jajka+2 żółtka
- 150 g masła
- Nadzienie:
- 1/2 kilograma śliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu
Instrukcje
Szklankę mąki przesiać do miski, dodać cukier, zrobić dołek i wlać drożdże wymieszane z mlekiem. Delikatnie zamieszać, robiąc zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15 minutach przesiać resztę mąki, dodać całe jaja, żółtka i rozpuszczone masło lub margarynę. Dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić na ćwiartki, dodać cukier i cynamon i wymieszać.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, podsypując delikatnie mąką lub smarując lekko olejem i wykrajać szklanką kółka. Za pomocą kieliszka robić wgłębienie i w każdym umieszczać kawałki śliwek. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°. Piec bułeczki przez ok. 20 minut, aż się zarumienią. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.