Zupa krem ze świeżych pomidorów z mozzarellą
Pyszna, aromatyczna zupa krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziół z mozzarellą, która pod wpływem ciepła topi się i fajnie ciągnie. Dla dzieci w zestawie z makaronem gwiazdki tworzy prawdziwą ucztę i zabawę 😉
Składniki
- 1 1/2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
- pół łyżeczki cukru
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki słodkiej śmietany opcjonalnie
- kilka listków świeżej bazyli i oregano
- 1 kulka mozzarelli
- do podania drobny makaron
Instrukcje
Pomidory, naciąć delikatnie wzdłuż, zalać wrzątkiem i odstawić na minutę a następnie przelać je zimną wodą. Usunąć skórkę i szypułki i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojona w kostkę cebulę a po chwili czosnek i marchew. Dorzucić pomidory i dusić kilka minut a następnie wlać szklankę bulionu lub wody. Gotować do miękkości marchwi. Całość zblendować ręcznym blenderem a następnie przelać przez sito do drugiego garnka, odciskając nadmiar zupy tak aby zostały na sitku tylko pestki. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i świeżymi ziołami. Można dodać trochę słodkiej śmietany i zagotować jeszcze raz. Podawać z porwaną na kawałki mozzarellą i drobnym makaronem, np. gwiazdki.