Drożdżówki z owocami i kruszonką
Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 2 jajka+1 żółtko
- 150 g masła
- Kruszonka:
- pół szklanki mąki
- 5-6 łyżek cukru
- 60 g miękkiego masła
- Dodatkowo:
- owoce: śliwki, brzoskwinie, truskawki
Instrukcje
Szklankę mąki przesiać do miski, dodać cukier, zrobić dołek i wlać drożdże wymieszane z mlekiem. Delikatnie zamieszać, robiąc zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15 minutach przesiać resztę mąki, dodać całe jaja, żółtka i rozpuszczone masło lub margarynę. Dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Owoce umyć, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą, rozcierając palcami i tworząc grudki.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, podsypując delikatnie mąką lub smarując lekko olejem i wykrajać szklanką kółka. Za pomocą kieliszka zrobić wgłębienie, w każdym umieścić kawałki owoców i posypać kruszonką. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°. Piec bułeczki przez ok. 20 minut, aż się zarumienią. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.