Knedle serowe ze śliwkami
Składniki
- 250 g twarogu
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- ok. 10 śliwek
- kilka łyżek cukru brązowego
- do podania jogurt naturalny, roztopione masło, cynamon
Instrukcje
Ser utrzeć widelcem z jajkiem, masłem, cukrem i mąką. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na 10 części.
Śliwki umyć, przeciąć w połowie i wyjąć pestki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczać w dłoni, wkładać całą śliwkę, w środek wsypując troszkę cukru i zaklejać szczelnie ciastem, formując kulkę.
W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, wkładać knedle i gotować 6-7 minut od wypłynięcia. Gorące knedle rozłożyć na talerze, polać roztopionym masłem lub jogurtem i posypać cukrem i cynamonem.
Moim zdaniem bardzo fajny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Bardzo ładne zdjęcia.
Pozdrawiam!