Ciasto dyniowe ze śliwkami
Składniki
- 230 g masła
- 250 g puree z dyni
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1.5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ok 10 pokrojonych i wydrążonych śliwek
Instrukcje
W garnku roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy oraz puree z dyni. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Odłożyć do szklanki 2-3 łyżki na polewę. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Masę dyniową wymieszać z żółtkami. Pianę z białek ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z masą dyniową a następnie z ubitymi białkami. Ciasto przelać do tortownicy, na wierzch poukładać cząstki śliwek. Piec w 180°C przez 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posmarować odłożoną polewą.
Ależ ma cudowny kolor 😀 Jak znalazł na deszczowe popołudnie!