Piernik z powidłami i suszoną żurawiną
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 120 g roztopionego masła
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mleka
- 200 g powideł śliwkowych
- pół szklanki suszonej żurawiny
- Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek mleka
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę i wszystkie suche składniki. W drugiej wymieszać mleko z masłem, miodem i powidłami. Do mokrych składników dodać sypkie, wymieszać. Ubić jajka i wmieszać je do masy. Na koniec wrzucić żurawinę, wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem i piec przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni w rozgrzanym piekarniku.
Polewa:
W rondelku roztopić masło, dodać cukier i kakao. Mieszać energicznie, aż cukier się lekko rozpuści. Dodać mleko i gotować kilka minut, ciągle mieszając do momentu, aż polewa będzie gładka i lśniąca. Gdyby polewa była zbyt gęsta dolać łyżkę lub 2 mleka. Wystudzić i polać ciasto.