Drożdżowa gwiazda z makiem
Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z makiem to alternatywa dla tradycyjnego makowca. Pięknie prezentuje się na stole wigilijnym ale może też posłużyć jako słodki upominek. Na pewno zrobi wrażenie wśród gości nie tylko smakiem ale i wyglądem.
Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 520 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g masła
- szczypta soli
- Masa makowa:
- 350 g gotowej masy domowej roboty lub z puszkimowej
- 2 białka
- Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- Dodatkowo:
- 1 żółtko do posmarowania
- mąką do podsypywania
Instrukcje
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru i mąki.Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki i cukru przesypać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, jajka, żółtko i wymieszać, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny.
Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Przygotować 2 kawałki papieru do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze, na okrąg o średnicy ok. 25 cm i rozsmarować 1/3 maku. Drugi kawałek rozwałkować na papierze na okrąg o tej samej wielkości i położyć na masę makową. Posmarować kolejną częścią maku, przykryć masę ciastem, posmarować pozostałym makiem i przykryć ostatnią częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto w trakcie wałkowania podsypywać mąką, żeby się nie kleiło.
Na środku okręgu odbić szklankę zaznaczając delikatnie do którego momentu ciąć. Ciasto nacinać na 16 części do momentu koła. Dwa kawałki złapać i przekręcić dwukrotnie do siebie, zlepić końce. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i włożyć do piekarnika na 25 minut.
Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę i posmarować jeszcze ciepłe ciasto.
wygląda przepysznie
Bardzo fajny przepis, idealny na święta. W tamtym roku robiłam coś podobnego, jednak starałam się zastąpić niezdrowe elementy nieco bardziej odżywczymi składnikami. Przykładowo zamiast cukru użyłam miodu z pasieki. Wyszło przepysznie, a do tego wypiek miał nieco mniej kalorii.
Twój przepis nie tylko rozbudził mój apetyt, ale także skusił do eksperymentowania w kuchni. Wspaniale, że podzieliłaś się z nami tym kulinarnym arcydziełem. To nie tylko przepis, ale też chyba kawałek magii, którą można stworzyć z prostych składników.