
Bułeczki dyniowe z rodzynkami
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 200 g puree z dyni, najlepiej Hokkaido
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g masła rozpuszczonego
- pół szklanki rodzynków
Instrukcje
Przygotowanie zaczynu:
W wysokiej szklance podgrzać mleko, dodać drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż zaczyn urośnie.
Do misy przesypać resztę mąki, dodać resztę składników oprócz rodzynków i masła i wlać zaczyn. Wymieszać ciasto a na końcu dodać rozpuszczone masło i wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Wsypać rodzynki i wymieszać. Uformować kulę.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko wyrobić i uformować 9 bułeczek. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ale tym razem na 25 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Wyrośnięte bułeczki włożyć do piekarnika i piec do zarumienia przez 25-30 minut. Upieczone bułeczki można posypać cukrem pudrem. Idealne na ciepło z dodatkiem domowej konfitury lub powideł śliwkowych.












