
Młoda kapusta z sosem orzechowym
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
 - sól morska oraz świeżo zmielony pieprz
 - 3 łyżki oliwy
 - Sos orzechowy:
 - 2 łyżki tahini
 - 2 łyżki masła orzechowego
 - 2 łyżki soku z limonki
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - szczypta płatków chilli
 - 1 łyżeczka miodu
 - 3 łyżki oliwy
 - 6 łyżek wody
 
Instrukcje
Kapustę obrać z niepotrzebnych liści, pokroić na ćwiartki lub ósemki (jeśli jest duża) i doprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę z każdej strony, aż będzie lekko brązowa. Następnie przełożyć ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. W tym czasie zrobić sos.
W wysokim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, na końcu dolewać powoli wodę, energicznie mieszając rózgą.
Upieczone kawałki kapusty polać sosem, posypać kolendrą i podać z młodymi ziemniakami, posypanymi koprem.
















