Ciasto z truskawkami i kruszonką
Szybkie i proste ciasto z truskawkami i kruszonką, najlepsze jeszcze ciepłe prosto z piekarnika. Pachnące latem! Kiedy sezon na truskawki w pełni, można się nim delektować nawet kilka razy w tygodniu, bo nigdy się nie nudzi. Polecam spróbować 😉
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
- Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 4 czubate łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Instrukcje
Masło utrzeć z cukrami na białą masę, dodawać po 1 jajku cały czas miksując. Mąkę z proszkiem przesiać do masy maślano - jajecznej. Wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 25-35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć połówki truskawek środkiem do góry. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą, rozcierając palcami. Posypać truskawki i piec w 180 stopniach przez 45 minut. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.