Placek cytrynowy z borówkami
Mięciutki, aromatyczny placek maślany o smaku cytrynowym z całą masą borówek, polany słodko - cytrynowym lukrem jest idealny na lato, do popołudniowej kawy lub herbaty. Borówki można zastąpić malinami lub truskawkami 🙂 albo można też owoce całkowicie pominąć. Robi się go szybko i wszystkim smakuje! Polecam!
Składniki
- 300 g mąki
- 230 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250-300 g borówek
- sok i skórka z 1,5 cytryny
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-4 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie skórkę i sok z cytryny. W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki przesiać do masy maślano - jajecznej i wymieszać lub krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać borówki i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 30 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Cukier puder przesypać do miseczki, dodać sok z cytryny i utrzeć łyżką, aż lukier będzie gładki. Regulować konsystencję ilością soku. Jeśli jest za gęsty, dodać więcej soku, a jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosypać cukier.
Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem. Można też posypać świeżymi borówkami.