
Tofu zmieniające życie
Składniki
- 2 kostki tofu
 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
 - olej do smażenia
 - Sos:
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - 3 łyżki syropu z agawy
 - 2 ząbki czosnku
 - 1-2 cm startego imbiru
 - zielona część dymki
 - łyżka sezamu
 - 1/2 szklanki wody
 
Instrukcje
Tofu porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Pokroić w cienkie plastry i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Każdy plaster obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony na rumiano. Odłożyć na ręcznik papierowy.
- Sos:
 
Składniki na sos wymieszać ze sobą. Wlać na rozgrzaną patelnię i doprowadzić do wrzenie. Ściągnąć z ognia i wrzucić do gorącego sosu kawałki tofu. Wymieszać i od razu podawać, np. z ryżem.











