Piernik staropolski
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 500 g miodu
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- szczypta soli
- Polewa czekoladowa domowa:
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 50 g cukru
- 4 łyżki mleka
- Polewa czekoladowa z czekolady:
- 200 g deserowej czekolady
- 80 g masła
- Do przełożenia:
- 2-3 słoiki powideł śliwkowych (ok. 1 kg)
- 200 g marcepanu
Instrukcje
- Piernik staropolski:
Miód, masło i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą. Masę odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać do niej mąkę, mleko wymieszane z sodą oczyszczoną, przyprawę do piernika i jajka. Całość wyrobić mikserem lub łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do szklanej miski i odstawić do lodówki na 4-6 tygodni.
- Pieczenie:
Około tydzień przed świętami wyjąć ciasto i podzielić na 3 części. Każdy placek rozwałkować na wielkość dużej blachy od piekarnika (najlepiej to zrobić na papierze do pieczenia i później razem z papierem przenieść na blachę). Piec w temp. 170 stopni przez 20 minut.
Upieczone blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi i marcepanem. W tym celu marcepan rozwałkować i położyć na posmarowanym powidłami blacie. Drugi blat posmarować samymi powidłami. Przykryć ściereczką, deską do krojenia i jakimś ciężkim przedmiotem, żeby docisnąć blaty i odstawić na kilka dni. Po kilku dniach piernik pokroić na 3 równe części, wyrównując boki i polać polewą czekoladową. Ja zrobiłam domową, bo taką lubimy najbardziej, ale można też zrobić szybszą i łatwiejszą wersję z gotowej czekolady.
- Polewa czekoladowa domowa:
W rondelku rozgrzać masło, dodać cukier i kakao. Mieszać, aż cukier się rozpuści, następnie dodać mleko. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Polać pierniki.
- Polewa z gotowej czekolady:
Czekoladę rozpuścić z masłem, wymieszać, lekko ostudzić i polać pierniki.