Eklery z kremem budyniowym
Składniki
- Ciasto parzone:
- 1 szklanka mąki
- 125 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka wody
- Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe
- 700 g mleka
- 200 g masła
- pół szklanki cukru
- Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 40 g masła
- wiórki kokosowe lub orzeszki do posypania
Instrukcje
- Ciasto parzone:
Do rondelka wlać wodę, dodać masło i doprowadzić do wrzenia. Jak już masło się rozpuści wsypać szklankę mąki i energicznie mieszać, aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odstawić ciasto do wystudzenia. Następnie do ciasta dodawać po 1 jajku i cały czas miksować. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać na papierze podłużne kształty. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut.
- Krem budyniowy:
Połowę mleka zagotować w rondelku, a drugą połowę wymieszać z budyniami i cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, dolać mieszankę budyniową i mieszać energicznie, aż budyń zgęstnieje. Budyń przykryć folią spożywczą, tak, żeby folia dotykała budyniu i odstawić do ostygnięcia.
Masło ubić na biały puch, następnie dodawać po łyżce ostudzony budyń, aż masa budyniowa będzie gładka. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką.
Upieczone eklery przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część wycisnąć krem i przykryć drugą częścią. Polać rozpuszczoną czekoladą. Można posypać wiórkami kokosowymi lub orzeszkami.
- Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić z masłem, wymieszać, aż będzie gładka i lśniąca.