
Gofry wytrawne z szynką, serem i czerwoną papryką
Gofry wytrawne z szynką, żółtym serem i papryką, doprawione oregano i szczypiorkiem pokochają wszyscy domownicy, a w szczególności dzieci, bo smakują trochę jak pizza 😉 Składniki można dowolnie modyfikować. Robi się je szybko! Idealne do szkoły, pracy, na piknik! Zaskocz swoich bliskich tym nietypowym daniem a będą prosić o dokładkę 😉 Polecamy!
Składniki
- 130 g szynki drobiowej
- 130 g startego, żółtego sera typu gouda
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (można połowę zastąpić orkiszową)
- 2 jajka
- pół pęczka dymki
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do podania:
- garść rukoli
- pomidorki koktajlowe
- wędzony łosoś
- ketchup, majonez lub sos czosnkowy
Instrukcje
Do dużej miski zetrzeć ser żółty. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, paprykę, cebulę dymkę oraz przyprawy. Wbić 2 jajka, wlać mleko oraz wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać do maximum. Ciasto wykładać dużą łyżką na rozgrzaną gofrownicę i piec 4-5 minut. Upieczone gofry wykładać na kratkę, żeby odparowały. Podawać od razu jeszcze gorące z rukolą, pomidorkami i ewentualnie wędzonym łososiem. Można polać sosem wedle uznania. Smacznego!