
Ciasto ze śliwkami
Szybkie ciasto ze śliwkami na bazie biszkoptu z dużą ilością masła, dzięki któremu jest mięciutkie, maślane i długo utrzymuje świeżość. Dodatek śliwek sprawia, że słodkie ciasto przełamane jest lekko kwaśnymi owocami. Zamiast śliwek można dodać dowolne owoce sezonowe, np rabarbar, truskawki, wiśnie czy maliny.
Składniki
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g rozpuszczonego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- pół kilograma śliwek
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Do miski przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Do misy miksera wbić całe jajka, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na gładką, puszystą masę. Powoli wlewać roztopione masło, na koniec wsypać w 2 turach mąkę i wymieszać mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Śliwki poukładać na cieście skórką do dołu. Formę włożyć do piekarnika i piec przez około 40 minut.
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do lekkiego ostudzenia i posypać cukrem pudrem.