
Cynamonki
Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 2 3/ mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 saszetka suchych drożdży 7 g
- 2 łyżki cukru
- 1 duże lub 2 małe żółtka
- 100 g masła
- pół łyżeczki soli
- Nadzienie cynamonowe:
- 100 g masła
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli
- Krem śmietankowy:
- 50 g masła
- 130 g serka śmietankowego
- 50 g miodu
- Dodatkow:
- 1 jajko do posmarowania
- 1 łyżka mleka
- opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy
Instrukcje
- Ciasto drożdżowe:
Do rondelka wlać 3/4 szklanki mąki i wsypać 1/4 mąki pszennej. Zagotować i zrobić tzw. zasmażkę, energicznie mieszając i uważając, żeby nie przypalić. Odstawić z ognia i wystudzić.
Do misy miksera wsypać mąkę z suchymi drożdżami, dodać cukier i sól i wymieszać. Do zasmażki wlać resztę mleka i dodać żółtko, wymieszać i wlać do misy. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, następnie dodawać po łyżce miękkiego masła i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości na około 1 godzinę.
- Nadzienie cynamonowe:
W tym czasie rozpuścić w rondelku masło i smażyć, aż nabierze lekko bursztynowego koloru i zacznie pachnieć lekko orzechowo. Ściągnąć masło z ognia, dodać cukier, cynamon i sól i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, rozwałkować na długość 35 cm na 30 cm i posmarować nadzieniem. Zwinąć ciasto dosyć ciasno w roladę zaczynając od dłuższego brzegu i za pomocą nitki wykroić 9 ruloników (nitkę wkładamy pod ciasto, łapiemy za dwa końce i ciągniemy na przeciwne strony, ucinając w ten sposób kawałek ciasta). Pokrojone ruloniki układamy w formie przecięciem do góry, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzać w tym czasie piekarnik do 180 stopni. Napuszone cynamonki posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i włożyć do piekarnika na 25 minut, aż się zarumienią.
Polewa z serka:
Serek śmietankowy utrzeć z miękkim masłem i miodem na gładki krem. Upieczone i jeszcze lekko ciepłe cynamonki posmarować kremem. Można też posypać skórką startą z pomarańczy.















