Tiramisu
Składniki
- 750 g serka mascarpone
- 200 g słodkiej śmietanki
- 4 żółtka
- opakowanie biszkoptów podłużnych
- szklanka mocnej, zimnej kawy
- 6 łyżek cukru pudru
- kieliszek likieru Amaretto
- kakao do posypania
Instrukcje
Żółtka łączymy z cukrem pudrem i miksujemy tak długo aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodajemy w kilku partiach serek mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serowo-jajeczną.
Do zimnej kawy dolewamy likier Amaretto. Biszkopty zanurzamy błyskawicznie z obu stron i układamy jeden przy drugim w prostokątnej formie. Na biszkopty wykładamy połowę kremu i posypujemy kakao. Ponownie układamy zanurzone w kawie biszkopty oraz na wierzch resztę kremu. Wkładamy deser do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby krem się ściągnął, biszkopty zmiękły a całość przeszła smakiem. Przed podaniem posypać wierzch obficie kakao. Smacznego!