Kurczak z młodymi warzywami i sosem porowym
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 4 młode marchewki
- 2 młode pietruszki
- 6 młodych ziemniaków
- kilka listków pora
- garść świeżych ziół: tymianek, oregano, rozmaryn
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- grubo mielona sól morska i pieprz
- 3 łyżki oliwy
- Sos porowy:
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 50 ml śmietanki
- 1 ząbek czosnku
Instrukcje
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor. Warzywa wyszorować lub obrać, umyć, marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki na ćwiartki, liście pora na mniejsze kawałki, cebulę w piórka oraz czosnek w plasterki. Natrzeć oliwą, przyprawić sola i pieprzem oraz ziołami i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 minut. Po 15 minutach przemieszać warzywa i dodać piersi z kurczaka, piec jeszcze około 10 minut.
Przygotować sos. Por umyć dokładnie, pokroić na talarki białą cześć i wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć około 5 minut, aż por będzie miękki, następnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz oraz śmietankę. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
Piersi i warzywa wyciągnąć z piekarnika, ułożyć na talerzu i polać sosem porowym. Można posypać świeżymi ziołami, pietruszką lub koperkiem. Smacznego!