Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami
Składniki
- 25 g świeżych drożdży
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki mleka
- 3 jaja
- 2 i pół szklanki mąki pszennej
- 1 ugotowany budyń waniliowy
- 250 g malin (świeże lub mrożone)
- Kruszonka:
- 10 g masła
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Instrukcje
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy po kolei cukier, olej, cukier waniliowy, mleko, roztrzepane jaja a na końcu przesianą mąkę. Nie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 2 godziny. Po tym czasie dokładnie mieszamy ciasto i wykładamy na blachę o wymiarach 24/34 cm, posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Jeszcze ciepły ale nie gorący budyń rozprowadzamy na cieście a następnie układamy maliny. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, rozcieramy w palcach i posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut.
Próbowałam, nie wyszło.
Przepis jest sprawdzony, więc życzymy powodzenia następnym razem 😉
Najlepsze i proste ciasto drożdżowe! Ja daję dwa budynie, a maliny zastępuje często np. śliwkami, wersja ekonomiczna?