Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, kiełbasą i papryką
Składniki
- 8-10 ziemniaków
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 kawałki kiełbasy wędzonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 200 ml słodkiej śmietany
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- kilka łyżek startego sera
Instrukcje
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki, cebulę, paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie cebulę i dodawać kolejno kiełbasę, pieczarki oraz na końcu paprykę. Dodać pokrojony czosnek, sól i pieprz. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć połowę plastrów ziemniaków, wyłożyć zawartość patelni, przykryć resztą ziemniaków. Słodką śmietankę wymieszać z gałką muszkatołową, dodać szczyptę soli i pieprzu i wlać do naczynia, rozprowadzając równomiernie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 50 minut, po tym czasie posypać startym serem i włożyć na kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu odczekać ok. 5-10 minut, żeby zapiekanka była bardziej zwarta. Podawać posypaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.