Adwentowe półksiężyce waniliowe
Niemieckie, adwentowe ciasteczka - delikatnie kruche, pachnące wanilią. Sprawią, że poczujesz magię świąt 🙂
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mielonych migdałów
- 125 g cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- nasiona z połowy laski wanili
- cynamon ewentualnie
Instrukcje
Przesianą mąkę, mielone migdały i cukier mieszamy, dodajemy żółtka oraz zimne masło i ugniatamy szybko do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy na kilka mniejszych części. Z każdej części formujemy cienki wałek i kroimy na kawałki ok. 2 centymetrowe. Końce małych kawałków zawijamy na kształt półksiężyca. Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 220 stopni na 10 minut. Ciasteczka muszą się minimalnie zarumienić.
Cukier puder mieszamy z nasionami wanilii. Po upieczeniu odczekać 5 minut, gdyż ciasteczka są miękkie i mogą się łamać i obtoczyć w cukrze lub posypać na talerzu. Cukier można podzielić na 2 części, do jednej dodać szczyptę cynamonu i część ciasteczek posypać cynamonowym cukrem.
Mmmm.. wyglądają pysznie i domowo 🙂
Dziękuję 🙂