- Yield: 60
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 45 minutes
Babka cytrynowa
Składniki
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 250 g masła
- 2 cytryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej (można pominąć)
- 2 łyżki oleju
- Lukier:
- sok z połowy cytryny
- ok. 10 łyżek cukru pudru
Instrukcje
Wszystkie składniki przed pieczeniem powinny mieć temperaturę pokojową. Cytryny szorujemy, sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po 1 jajku cały czas miksując a następnie sok wyciśnięty z 2 cytryn. Bezpośrednio do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz wrzucamy skórki z cytryny i dodajemy olej. Miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.
Foremkę do babki smarujemy masłem, obsypujemy delikatnie mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy około 40-45 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy.
Składniki na lukier mieszamy ze sobą. Lukrem polewamy wystudzoną babkę.
jets bardzo dobra