Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i jajkiem
Składniki
- 4 kawałki białej kiełbasy
- 500 ml zakwasu na barszcz biały
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki chrzanu
- łyżka majeranku
- pół szklanki słodkiej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- Tłuczone ziemniaki:
- 8-10 ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- łyżka oliwy
Instrukcje
W garnku zagotować ok. 2 litry wody, dodać białą kiełbasę, ziele, liście laurowe, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Gotować 15-20 minut, następnie wyciągnąć kiełbasę i pokroić ją w plasterki, dodać do zupy. Wlać zakwas, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz słodką śmietankę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz kilkoma łyżkami chrzanu.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gorące utłuc tłuczkiem, dodając masło. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
Puree wyłożyć na głębokie talerze, zalać barszczem i posypać smażoną cebulką. Można dodać ugotowane na twardo jajko. Smacznego!