Brownie
Najlepsze brownie na świecie! Wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu. Przepis na dużą blachę klasycznego brownie, więc jeśli chcesz upiec w mniejszej foremce wystarczy składniki podzielić na pół.
Składniki
- 400 g gorzkiej czekolady
- 400 g masła
- 5 jajek
- 400 g cukru
- 250 g mąki
- szczypta soli
- opcjonalnie pokrojona czekolada do posypania
Instrukcje
W garnku rozpuścić masło, dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić, aż czekolada się rozpuści, wymieszać.
W misce wymieszać rózgą jajka z cukrem i solą, dodać czekoladę, wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch pokrojoną czekoladą (dowolną). Piec w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni przez ok. 35 minut.