![Bułeczki orkiszowe](https://extradania.pl/wp-content/uploads/2018/02/buleczki-orkiszowe-150x150.jpg)
Bułeczki orkiszowe
Bardzo prosty przepis na bułeczki orkiszowe. Z posypką z płatków owsianych lub innych ulubionych ziaren. Zdrowa alternatywa dla kupnego pieczywa. Gorąco polecam!
Składniki
- 550 g mąki orkiszowej jasnej
- 20 g świeżych drożdży
- 40 g masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 330 ml ciepłej wody
- płatki owsiane do posypania
- kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek
Instrukcje
Do ciepłej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn urośnie.
Do miski przesiać pozostałą mąkę i sól, masło rozpuścić i odstawić, do wystudzenia. Do miski z mąką wlać zaczyn, wyrabiać kilka minut, następnie dodać masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około półtorej godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na 8 części i uformować okrągłe bułeczki. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 20 minut, aż podrosną. Następnie delikatnie posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi lub innymi ziarnami. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut. Upieczone bułki odstawić do lekkiego wystudzenia. Podawać z ulubionymi dodatkami.