Burgery z pesto bazyliowym i frytkami z batatów
Pyszne i zdrowe burgery z pesto bazyliowym, które idealnie komponuje się z całością! Naprawdę polecam!
Składniki
- 400 g mięsa wołowego mielonego dobrej jakości
- 2 bułki razowe z ziarnami
- 1 batat
- 1 pomidor
- pół czerwonej cebuli
- garść sałaty roszponki
- sól i pieprz do smaku
- Pesto bazyliowe:
- spora garść bazyli
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzechów nerkowców
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
Instrukcje
Batata dokładnie wyszorować, pokroić w słupki, oprószyć solą, pokropić oliwą i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.
Mięso podzielić na 2 części, uformować 2 płaskie kotlety, oprószyć solą z każdej strony, pieprzem i smażyć po ok. 4 minuty z obu stron na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej.
Pesto:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Bułki opiec w piekarniku lub na grillu, przekroić na pół, posmarować pesto, układać sałatę, mięso, plaster pomidora, krążki cebuli, polać ponownie pesto i przykryć górą bułki. Podawać z frytkami z batatów. Smacznego!