Butterkuchen, czyli niemieckie, maślane ciasto drożdżowe
Butterkuchen lub też Zuckerkuchen to proste niemieckie ciasto drożdżowe z dużą ilością masła, posypane migdałami i cukrem. Standardowo pieczone jest na dużej blaszce, a przed włożeniem do pieca wciska się w nie zimne kawałki masła, dzięki temu jest jeszcze bardziej maślane, natomiast wierzch za sprawą migdałów i cukru robi się fajnie chrupiący. Polecam!
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- 175 g cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 250 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g płatków migdałowych
Instrukcje
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać 50 g cukru, wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji. Rozpuścić 100 g masła, resztę odłożyć do lodówki. Do drożdży wlać ciepłe mleko, dodać mąkę, sól i cukier waniliowy oraz jajko i masło. Wyrobić na jednolitą i gładką masę. Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi objętość.
Dużą blachę do pieczenia o wymiarach 36x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć, przełożyć na blachę, rozłożyć równomiernie i ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kiedy ciasto podrośnie, opuszkami palców zrobić głębokie wgłębienia. Pozostałe, zimne masło pokroić w kostkę 1-2 cm i umieścić w zagłębieniach. Wierzch posypać płatkami migdałowymi oraz resztą cukru i piec przez 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić.
Kiedyś miałam okazję zjeść takie ciasto, ale nie miałam pojęcia, jak się ono nazywa. Cieszę się, że natknęłam się na ten przepis. Spróbuję w takim razie odtworzyć ten smak jeszcze raz. Mam nadzieję, że mi wyjdzie. Uwielbiam ciasta z dodatkiem migdałów. Dziękuję za ten przepis!
Moja teściowa jako młoda dziewczyna została wywieziona na roboty do Niemiec. Pracowała w dużym gospodarstwie, ale spotkała tam dobrych ludzi, jak mawia. Przywiozła między innymi przepis na zuckerkuchen. W zasadzie wygląda identycznie, tyle, że ona zamiast zimnego masła polewa ciasto słodką śmietanką. Pychotka.
Brzmi pysznie! Muszę wypróbować przepis że śmietanką ?