Ciasteczka czekoladowo-owsiane bez pieczenia
Ekspresowe ciasteczka owsiane bez pieczenia, łatwe i pyszne, robione na bazie domowej polewy czekoladowej. Smak dzieciństwa 🙂 polecam!
Składniki
- 80 g masła
- 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- pół szklanki cukru brązowego
- 3 łyżki kakako
- 1/4 szklanki mleka
- opcjonalnie można dodać łyżkę wiórków kokosowych, kilka suszonych śliwek lub rodzynki
Instrukcje
W garnuszku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko, chwilę gotować, aż cukier się rozpuści i masa zacznie gęstnieć. Dodać płatki owsiane, wymieszać i nakładać łyżką porcje na papier do pieczenia. Spłaszczać łyżką lub dnem szklanki i formować kółeczka. Gotowe ciastka schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.
Natrafiłam na ten przepis, gdy mój syn – drugoklasista powiedział mi wieczorem “mamo, na jutro na kiermasz zgłosiłem Cię do zrobienia ciasteczek”! Myślałam, że oszaleje. Nie miałam pojęcia, co mogłabym przyrządzić na szybko. Szczerze, nie chciało mi się akurat w nocy stać przy garach. Ten przepis nas uratował. Ciasteczka wyszły smaczne, a przyrządzenie zajęło mi niecałe pół godzinki ;). Dzięki za wybawienie z tej opresji!