Ciasto cytrynowe z kruszonką
Mocno cytrynowe ciasto maślane, ucierane z pyszną, chrupiącą kruszonką. Proste i szybkie w wykonaniu, uwielbiane przez dzieci, które jednogłośnie stwierdziły, że smakuje trochę jak mamba cytrynowa 🙂
Składniki
- 300 g mąki
- 230 g masła
- 250 g cukru
- 4 jajka
- sok i skórka z 2 cytryn
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kruszonka:
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
Instrukcje
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie skórkę i sok z cytryny. W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki przesiać do masy maślano-jajecznej i wymieszać lub krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 30 cm, posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.