Ciasto dyniowe z pomarańczą
Składniki
- 1 szklanka puree z dyni*
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jaja
- 200 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- pół łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem.
W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i przełożyć do miski. Lekko ostudzić i dodać puree z dyni. Odłożyć 3 łyżki do kubka na polewę.
Do zimnej masy dodać 3 żółtka, zmiksować. Bezpośrednio do miski przesiać w 2 partiach mąkę, a następnie cynamon i proszek do pieczenia. Pomarańcze wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę z jednej i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno i delikatnie łopatką wmieszać w ciasto.
Wyłożyć do formy i piec 45 minut do suchego patyczka.
Do polewy wsypać 3-4 łyżki cukru pudru i rozsmarować na wystudzonym cieście. Wierzch udekorować skórką startą z drugiej z pomarańczy.
*Puree z dyni:
dynię przekroić na pół, wydrążyć pestki, naciąć lub pokroić w paski i piec w piekarniku w 200 stopniach około 30 minut, aż będzie miękka. Czas zależy od tego czy pieczemy ją w całości czy pokrojoną. Wystudzoną dynię miksujemy blenderem na gładki mus.
pyszne! takie jednolite i zwarte mniam
Ciasto wyglada i smakuje super. Az trudno uwierzyc, ze jest z dyni. Polecam i pozdrawiam.